Samenwerken en alle stemmen aan tafel!

Het eerste veldje dat tegen de Gastenberg en de Baroniehoeven aanligt.

 

Ongeveer 20 ha bos is onlangs verkocht en Merwestreek wil graag bouwen op plekken waar het bestemmingsplan dat niet toelaat. NVM het Groene Hart Brabant en de Wijkraad Sparrenburg zijn met Merwestreek BV in gesprek over woningbouw tegen de wijk aan.  

Een stuk bos is inmiddels verkocht

Vlak voor de ontdekking van de illegale bomenkap in het Sparrenburgbos, ontvingen we informatie dat Merwestreek BV inmiddels twee kavels in het bos (in totaal zo'n 20 hectare) heeft verkocht aan particulieren. Hiervan is het grootste gedeelte, ongeveer 15 ha, verkocht aan degene die al een huis in het bos heeft, aan de Graafsebaan (zie op de foto het roodomrande gebied aan de zuidkant van het gebied). Een ander stuk van ongeveer 5 ha (ten oosten van het gebied met rode rand) is verkocht aan een andere particulier.

Eén van de twee kavels die inmiddels verkocht zijn (rood omrand)

Op zoek naar wat wél kan

Merwestreek BV laat in interviews met DTV regio Den Bosch en Brabants Dagblad weten dat hij tot de verkoop van percelen is overgegaan omdat omwonenden en de Stem van het Bos niets wilden. Wie ons gevolgd heeft weet echter dat Stem van het Bos juist de samenwerking heeft gezocht. In plaats van tegenover elkaar te staan, zijn we met Merwestreek BV in gesprek gegaan, op zoek naar een win-win situatie. De eigenaar bouwt zorginstellingen waar het mag volgens bestemmingsplan. De bosgenietende mensen kopen het bos.

Merwestreek heeft er steeds zelf voor gekozen om met De Stem van het Bos de gesprekken te blijven voeren over dit 'nul-scenario': alleen bouwen waar het bestemmingsplan dat toelaat. Na onze vele gesprekken met Merwestreek BV zijn we helaas niet tot overeenstemming gekomen. Hier kan je teruglezen waarom we er niet samen uitgekomen zijn. 

Wees zuinig op de natuur die er nog is

Wij willen nog steeds het (resterende) bos en de akkertjes, veiligstellen door het uit de markt te halen. De gemeente hoeft geen eigenaar te worden maar de vraag om steun blijft. Er is samenwerking van meerdere organisaties nodig om het gebied voor eens en voor altijd uit commerciële handen te halen. Daar pleiten wij al een aantal jaren voor. En nu is het extra urgent, zodat we verdere bomenkap kunnen voorkomen.

Voor herstel én meer biodiversiteit is een goed beheerplan van het Sparrenburgbos nodig. Dit beheer wil de Stem van het Bos graag samen met Brabants Landschap of een andere natuurbeheerder oppakken. Het zou mooi zijn als we hierin samen kunnen optrekken met de verschillende particuliere eigenaren van het Sparrenburgbos. Wij hebben contact gezocht met degene die nu een groot deel van het bos gekocht heeft om kennis te maken en te kijken wat we voor elkaar en voor bescherming van het bos kunnen betekenen. We wachten de reactie van de nieuwe eigenaar nog af.  

Groene Hart Brabant en wijkraad in gesprek met Merwestreek

NMV het Groene Hart Brabant en de Wijkraad Sparrenburg willen een werkgroep starten. Uit angst voor versnippering van het bos, zijn NMV Het Groene Hart en de wijkraad Sparrenburg er voorstander van om af te wijken van het bestemmingsplan en een deel van het gebied prijs te geven voor woningbouw. Zij willen samen met Merwestreek BV onderzoeken of er toch op meer plekken dan het bestemmingsplan toelaat, gebouwd kan worden.

Dat is niet realistisch: het bestemmingsplan laat immers geen extra bebouwing toe. Het College van Burgemeesters en Wethouders van de gemeente heeft ons laten weten dat zij het bestemmingsplan strikt zullen handhaven. 

NMV het Groene Hart Brabant en de Wijkraad Sparrenburg willen ons burgerinitiatief, Stem van het bos, niet betrekken bij de gesprekken met Merwestreek BV. Door zowel de wijkraad als het Groene Hart Brabant wordt de Stem van het Bos in diverse krantenberichten weggezet als actiegroep die overal op tegen is en Merwestreek BV als geldwolf neerzet. Onbegrijpelijk en zeer kwalijk.

Ons pleidooi: alle stemmen aan tafel

Dat vinden wij opmerkelijk en zorgelijk. Zeker als dit van een wijkraad komt: wij hebben steeds de samenwerking met de wijkraad Sparrenburg gezocht en hen gevraagd om samen op te trekken, juist om dit soort verdeeldheid te voorkomen. 

Wij zijn van mening dat álle belanghebbende partijen betrokken moeten zijn bij de toekomst van het gebied. Je kunt niet het belang van te bos en de stem van honderden inwoners negeren, ook al ben je het niet met elkaar eens. Juist dan moet je bij elkaar gaan zitten om te proberen overeenstemming te bereiken. Samen sta je sterk. We willen juist voorkomen dat belanghebbenden tegen elkaar uitgespeeld worden. Dat is niet in het belang van het bos.  

Bron: Brabants Dagblad 09-04-2025 Jos van de Ven

Onze oproep aan de wijkraad Sparrenburg en NMV het Groene Hart Brabant: bundel de krachten en zorg dat alle perspectieven aan tafel zitten. We zijn al eerder samen om tafel gaan zitten. De belangrijkste conclusie van alle aanwezigen was toen dat we allen voor behoud van het bos zijn: alleen bouwen op de kavels waar het mag volgens bestemmingsplan, extra bebouwing is onwenselijk. Het artikel over deze bijeenkomst kan je HIER teruglezen.

Waar wil Merwestreek bouwen?

Locaties waar Merwestreek wil bouwen, maar het volgens het bestemmingsplan niet kan:

  1. Aan de Vliertwijksestraat (oostkant van het gebied). Op dit agrarische gebied rust een zogenaamd servituut, dat is opgesteld door de toenmalige zusters van Maria Oord. Het servituut houdt in dat er niet gebouwd mag worden. In theorie kan Merwestreek het servituut 'overkopen'. De prijs ervan is 'wat de gek ervoor geeft'. Een erg onzekere situatie dus en waarschijnlijk een duur grapje.
  2. Aan de Vliertwijksestraat wordt gesproken over een 'rood-voor-groen-regeling' (lees hier meer over). Voor de rood-voor-groenontwikkeling die in de Nota Boszone Hooge Heide Midden (2009) is opgenomen op de hoek van Oude Baan-Oost en Vliertwijksestraat is geen juridisch-planologische procedure gevoerd. Er is daarom geen concrete (juridische) bouwmogelijkheid waar bouwrechten aan ontleent kunnen worden. De bouwmogelijkheden in het Sparrenburgbos zijn beperkt tot drie percelen (twee percelen met bestemming zorg bij Mariaoord en één perceel voor een woonhuis aan de Graafse Baan).
  3. Aan de westkant, tegen de wijk aan. Hier liggen verschillende stukjes land met agrarische bestemming.

Bouwen tegen de wijk aan?

De grond genoemd onder punt 3, grenzend aan de Gastenberg en de Baroniehoeven (ongeveer 3 ha), is nu de inzet van de gesprekken die het Groene Hart Brabant en de Wijkraad Sparrenburg voeren met Merwestreek. Zij willen aan de gemeente voorstellen om het bestemmingsplan aan te passen en dit gebied prijs te geven voor woningbouw. 

Wethouder Roy Geers zal hier niet in meegaan. Hij heeft ons altijd laten weten dat hij pal achter het bestemmingsplan staat. En dat laat geen extra bebouwing toe.

 

Wisselgeld

Merwestreek wil voor een bepaalde hoeveelheid bouwrechten in het gebied 'het bos' overdragen aan een natuurorganisatie. Omdat Merwestreek onlangs 20 ha bos heeft verkocht, het grote veld (de oude vuilstort) 7,7 ha beslaat (die ze gereserveerd hebben voor een zonnepanelenveld) en er voor de zorginstellingen nog eens 5 ha is gereserveerd betekent dat dat er nog 23 ha bos en 8,5 ha landbouwgrond 'te vergeven' zijn. We hebben het dan (nog maar) over minder dan de helft van het hele gebied (67,5 ha). Deze 31,5 ha zou dan het 'wisselgeld' zijn dat Merwestreek te bieden heeft, in ruil voor bouwrechten tegen de wijk aan. Sowieso een schamel aanbod vinden wij. Maar los daarvan is het geen realistisch plan: hier mag helemaal niet gebouwd worden.

Een zo groot mogelijk gebied veiligstellen

Stem van het bos wil nog steeds een zo groot mogelijk gebied veiligstellen door het uit de markt te halen. Het gaat dan om het bos, de akkertjes en bij voorkeur ook de vuilstort, de 'noordelijke helft' van het gebied. We hebben het dan over ruim 42 ha. 

 

Visueel gemaakt in plattegronden

Omdat Het Groene Hart Brabant en de wijkraad Sparrenburg in gesprek zijn met de eigenaar, om te praten over mogelijke huizenbouw tegen de wijk aan (westkant van het bos), hebben we een en ander op een rij gezet en in kaartjes visueel gemaakt.

Het tweede veldje aan de westkant ligt ook tegen de wijk aan.


Gerelateerde artikelen