Wat blijft er over van het gebied?

Omdat Het Groene Hart Brabant en de wijkraad Sparrenburg nu in gesprek zijn met de eigenaar, om te praten over mogelijke huizenbouw tegen de wijk aan (westkant van het bos) zetten we een en ander even op een rij.

Op het bovenstaande kaartje zie je wat er verloren gaat als huizenbouw door zou gaan. Bovendien zie je wat er nog overblijft van het gebied als Merwestreek zijn huidige plannen zou realiseren. 

De gearceerde stukken geven de gebieden weer die al verkocht zijn en waar Merwestreek wil bouwen

– Verkocht aan particulieren: ± 20 ha (een stuk van 14,8 ha en een stuk van ± 5 ha).

– Mogelijke bebouwing: ± 15,7 ha:

  • Linksboven: hierover zijn het Groene Hart, de Wijkraad en Merwestreek nu in gesprek. Zij onderzoeken de mogelijkheid of hier huizen gebouwd kunnen gaan worden: ± 3 ha 
  • Zonnepanelen: ± 7,7 ha
  • Zorginstellingen: ± 5 ha

Op bovenstaand kaartje zijn, linksboven, een aantal woningen ingetekend. Dit is alleen om te laten zien wat het effect is van bebouwing op deze plek. Er zijn nog geen concrete bouwplannen van Merwestreek.

Wat 'overblijft' is ongeveer 31,5 ha: 3 percelen bos (groen) en een perceel agrarische grond (bruin).

 

Wat waren ook alweer de plannen van Merwestreek?

Zorginstellingen

  • Vlakbij Maria Oord (in het zuid-oostelijk deel van het bos) probeert Merwestreek nog steeds om zorgpartijen te interesseren voor de bouw van een zorginstelling (op 2 locaties, vlakbijelkaar). Al verschillende keren heeft Baltus de Ruiter, samen met zijn projectontwikkelaar Hugo Meijwaard (Waardevast BV), plannen ingediend bij de gemeente Den Bosch maar die voldeden steeds niet aan de eisen van het bestemmingsplan. De gemeente heeft tot nu toe alle plannen afgwezen.. 
  • Onlangs is ongeveer de helft van het perceel dat gereserveerd was voor de zorginstellingen verkocht (ongeveer 5 ha). De andere 5 ha zijn waarschijnlijk nog steeds gereserveerd voor de mogelijk te bouwen zorginstellingen. 
  • Op en rond deze locaties heeft Merwestreek in maart illegaal bomen omgezaagd. Lees meer

Zonnepanelen op het grote open veld (de oude vuilstort) 

  • In het bos op het grote open veld (de oude vuilstort) wil Merwestreek een zonnepanelenveld aanleggen (gewenste planning aanleg 2026-2028). Op dit moment loopt er een bezwaarprocedure. Eind januari 2025 heeft de bezwaarcommissie (deze opereert onafhankelijk van de gemeente) alle bezwaren aangehoord (ook van Stem van het bos) en zou half april een oordeel en advies uitbrengen. Tot op heden is dit eindverslag er nog niet. 
  • Of het zonnepanelenveld er ooit komt hangt af van:
    • De uitkomst van de bezwaarprocedure.
    • Of de financiering rond komt. Dit hangt er mede van af of Merwestreek een subsidie krijgt toegekend vanuit de regeling Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE). In feite is de opwekking van elektriciteit op deze manier niet rendabel. Alleen mét een subsidie is het financieel interessant voor de eigenaar. De reden dat deze subsidie er is, is om duurzame energie te stimuleren, ook al is het financieel niet rendabel.
    • Of er ruimte is op het elektriciteitsnet. In een heel groot deel van Nederland zijn er capaciteitsproblemen, ook in Rosmalen. Er is een tekort aan transportcapaciteit en de wachttijden zijn onbekend maar in ieder geval lang.

Extra bouwen 

Merwestreek wil graag bouwen op plekken waar het bestemmingsplan dat niet toelaat. De eigenaar was zich bij de koop van het bosgebied bewust dat er maar op beperkte plekken gebouwd mocht worden. 

 Locaties waar Merwestreek graag willen bouwen:

  • Aan de Vliertwijksestraat (oostkant van het gebied). Op dit agrarische gebied rust een zogenaamd servituut, dat is opgesteld door de toenmalige zusters van Maria Oord. Het servituut houdt in dat er niet gebouwd mag worden. In theorie kan Merwestreek het servituut 'overkopen'. De prijs ervan is 'wat de gek ervoor geeft'. Een erg onzekere situatie dus en waarschijnlijk een duur grapje.
  • Aan de Vliertwijksestraat wordt gesproken over een 'rood-voor-groen-regeling' (lees hier meer over). Deze regeling heeft echter geen juridische grondslag. Hieraan kan Merwestreek dus geen bouwrechten ontlenen.
  • Aan de westkant, tegen de wijk aan, liggen verschillende stukjes land met agrarische bestemming. Ook hier is geen bouwbestemming volgens het bestemmingsplan. 

Deze grond, grenzend aan de Gastenberg en de Baroniehoeven (ongeveer 3 ha), is nu de inzet van de gesprekken die het Groene Hart Brabant en de Wijkraad Sparrenburg voeren met Merwestreek. Zij willen aan de gemeente voorstellen om het bestemmingsplan aan te passen en dit gebied prijs te geven voor woningbouw. 

 

Het hele gebied: 67,1 hectare

Een zo groot mogelijk gebied veiligstellen

Stem van het bos wil nog steeds een zo groot mogelijk gebied veiligstellen door het uit de markt te halen. 

Het gaat dan om het bos, de akkertjes en bij voorkeur ook de vuilstort, de 'noordelijke helft' van het gebied. Dat zijn alle gebiedjes met een zwart-wit gestippeld kader, een gebied van ruim 42 ha.