Inspreken bij de gemeenteraad

Op 5 februari sprak Jeroen van Lente namens de stichting Stem van het Sparrenburgbos bij de gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch. Onze oproep:

Gemeenteraad en commissieleden, help ons om het Sparrenburgbos te behouden!

 

Burgerinitiatief: voor eens en voor altijd het bos veiligstellen

Stem van het bos is een burgerinitiatief dat opkomt voor de belangen van het Sparrenburgbos. Het bos moet bos blijven, zo simpel is het. Elke dag geniet jong en oud met volle teugen van dit mooie en fijne gebied. Wij vinden dat dat zo moet blijven, zodat iedereen kan blijven genieten van deze natuur. Bomen, dieren, planten en de lucht worden hier heel blij van! En veel inwoners van Den Bosch ook.

In de laatste 20 jaar is het bos al vijf keer van eigenaar gewisseld. Steeds weer willen de eigenaren bouwen in het bos. Dat geeft iedere keer veel onrust bij inwoners. Dat moet afgelopen zijn. We willen nu voor eens voor altijd het bos veiligstellen. Voor ons allemaal, voor de generaties na ons en bovenal voor het bos zelf.

In gesprek

Na het vastlopen van de omgevingsdialoog bleef De Stem van het Bos in gesprek met de huidige eigenaar. Na een jaar praten en zoeken naar een win-win situatie kwamen we uit op de volgende uitkomst: de eigenaar bouwt zorgwoningen waar het mag volgens bestemmingsplan en de bosgenieters kopen het bos en de akkertjes zodat het bos voor altijd bos blijft. 
De vraagprijs is ca. 2 miljoen euro. Dat is heel erg veel geld. We zijn nog in onderhandeling over het bedrag, welke percelen we precies kopen en de voorwaarden. Ondertussen zitten we niet stil en hebben we een crowfundingsactie op touw gezet. Die gaat binnenkort van start.

Samen

Maar we doen het en we kunnen het niet alleen.

  • We werken samen met Brabants Landschap. Samen willen we graag het bos onder onze hoede nemen en er een boost aan geven voor wat betreft de biodiversiteit. Er zijn heel veel mensen die ons steunen en daadwerkelijk willen meehelpen om het bos te beheren en te verbeteren: zij vertegenwoordigen een enorme hoeveelheid aan sociaal kapitaal.
  • We werken ook samen met Brabant Water. Hun waterwingebied ligt tegen het bos aan, het is voor hen dus ook erg belangrijk.
  • We zoeken steun bij kleine en grote lokale bedrijven.
  • We spreken fondsen aan.

En we praten graag met de overheid. De provincie Noord-Brabant en met de gemeente ’s-Hertogenbosch om sámen ons plan te realiseren.

 

Weinig bos in Den Bosch

Steun ons en help ons om het bos te behouden! Het Sparrenburgbos is een van de weinige bossen van Den Bosch. We mogen dit bijzondere stukje Den Bosch niet verliezen. Het is bovendien onderdeel van het Brabants Natuurnetwerk.

 

Concrete vraag aan de gemeenteraad

  • Steun ons financieel. Wat een geweldig signaal kunnen jullie afgeven naar alle inwoners van Den Bosch als de Gemeente Den Bosch een substantieel bedrag bijdraagt. Daarmee geven jullie aan dat jullie het bos en natuur erg belangrijk vinden. Ons initiatief overstijgt politieke verschillen. Het is belangrijk voor iedereen.
  • Steun ons via jullie netwerken. Het is wezenlijk dat onze boodschap zo breed mogelijk verspreid wordt.
  • Steun ons met jullie kennis en kunde. Goede (gemeente)raad is altijd helpend.

 

We gaan het met z’n allen doen, help ons mee. 

Sámen kunnen we bergen verzetten!

 

Onze inbreng is terug te zien. Vanaf 3:22:09 op de opname van de raadsvergadering van 5 februari