Kerst-update

december 2023

 

Het bos is inmiddels in winterrust, zo vlak voor de feestdagen. Ondertussen zit De Stem van het Bos niet stil. We zijn nog steeds met de eigenaar van het bos in onderhandeling voor het kopen van het bos. Onze initiatiefgroep is gegroeid in aantal leden en we staan we op het punt om een stichting op te richten. We vertellen hier graag meer over.

Mogelijke koop en crowdfunding

De Stem van het Bos wil graag het Sparrenburgbos beschermen en ervoor zorgen dat het bos weer van zichzelf wordt. Na jaren van private eigendom en doorverkoop, gunnen wij het bos dat wat het bos nodig heeft: dat het met rust gelaten wordt. We willen daarom graag het bos overkopen van de huidige eigenaar. Deze staat hiervoor open, maar de onderhandelingen over de koopakte verlopen moeizaam. Dat is niet zo gek: het is een grote lap grond met een ingewikkelde verkaveling. Zodra we een akkoord hebben met de eigenaar over wát we precies kopen, de vraagprijs én de voorwaarden , willen we snel kunnen schakelen. Daarom zijn we nu ook al bezig met het voorbereiden van de crowdfunding.

We willen het geldbedrag voor het Sparrenburgbos (de eigenaar vraagt circa 2 miljoen euro, hierover zijn we nog in onderhandeling) bij elkaar gaan krijgen door het aanschrijven van fondsen én via crowdfunding. Dit betekent dat iedereen zelf geld kan inleggen om het bos mee te redden. Met alleen omwonenden van het bos redden we dat niet en daarom willen met een grote mediacampagne heel ‘s-Hertogenbosch en omstreken betrekken.

Ook grote organisaties en bedrijven kunnen een flinke steen bijdragen. Met een aantal van hen zijn we in gesprek over deze unieke kans om het bos te kunnen kopen en we krijgen hierop goede reacties. We hadden gehoopt om rond de kerst de crowdfunding te starten, maar helaas lukt dat niet. We willen jullie nu wel alvast inseinen dat de crowdfunding waarschijnlijk snel zal starten. Blijf onze berichten dus in de gaten houden!

Nieuw eigenaarschap en rechten om voor altijd een bos te blijven

Hoe wordt het bos dan weer van zichzelf? Er zijn voorbeelden elders in het land waarop mensen dit doen, zoals in het Overijsselse Holterberg en De Zonheuvel op de Utrechtse Heuvelrug 

 

We zijn nog aan het ontdekken welke vorm past bij het Sparrenburgbos en zijn hierover in gesprek met Brabants Landschap. Deze laatste is serieus geïnteresseerd om het beheer van het bos te gaan doen en mede-eigenaar te worden van het bos.  Andere partners die ons helpen zijn o.a. stichting ARK Rewilding Nederland en Crowdfunding voor natuur. Ook notaris Hoffspoor in Rosmalen helpt ons met het opstellen van statuten, zodat we een stichting kunnen oprichten. Die stichting helpt ons om de crowdfunding te reguleren en zal straks het eigendom en beheer verder organiseren.

Meedoen?

Wil je graag over dit alles meedenken en helpen?

Dat kan zeker. Stuur een bericht naar info@stemvanhetbos.nl

Heel specifiek zijn we op zoek naar:

  • een penningmeester voor ons stichtingsbestuur
  • mensen met ervaring en verstand van crowdfunding
  • mensen met een netwerk van bedrijven/organisaties die mogelijk bereid zijn tot een (flinke) donatie

 

We wensen jullie hele fijne feestdagen! Op naar een mooi 2024 met een heel mooi voornemen:

het Sparrenburgbos dat voor altijd van zichzelf is!